Τις πιο πολλές φορές το πιο δύσκολο κομμάτι στο χώρο του Fitness και του τρόπου ζωής που αυτό ακολουθεί, είναι να θέτουμε έξυπνους/σωστούς στόχους. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα αναλύσουμε κάποιες απλές βασικές -καθημερινές- προσεγγίσεις ώστε να θέσουμε αλλά και να φτάσουμε στους σωστούς στόχους.
Απόκτησε το νέο ebook του RawMadStrength!
Άλλαξε την ζωή σου, κάνοντας λιγότερα,πετυχαίνοντας περισσότερα!
Όπου κι αν κοιτάξουμε στο χώρο του bodybuilding θα δούμε ότι οι πιο συχνές πληροφορίες μπορούμε να λάβουμε ή να διαβάσουμε έχουν να κάνουν κυρίως με το πιο hardcore κομμάτι του και αυτό αντικειμενικά δεν είναι κάτι λάθος. Όλοι άλλωστε χρειαζόμαστε ένα κίνητρο κάτι το οποίο να μας εμπνέει.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων που γυμνάζονται είναι αρχάριοι : για την ακρίβεια οκτώ στους δέκα, οι οποίοι δεν έχουν τις βασικές γνώσεις πάνω στη σωστή προπονητική μεθοδολογία ούτε τις γνώσεις πάνω σε βασικά θέματα διατροφής και οι γνώσεις οι οποίες λαμβάνουν προορίζονται για άτομα πολύ πιο προχωρημένα από τους ίδιους – συνήθως δύο και τρία και τέσσερα βήματα πιο μπροστά
Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν καθαρά τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση ένας αρχάριος θα επωφεληθεί πολύ περισσότερο από απλές πληροφορίεςς παρά ιδιαίτερα προχωρημένες προσεγγίσεις & τεχνικές.
Αλήθεια: Ακόμη και οι προχωρημένοι αθλητές πάντα εφαρμόζουν απλές μεθοδολογίες γιατί ποτέ κάτι πολύ περίπλοκο δεν θα σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και αποδοτικό
Θέτοντας στόχους : πίσω στα βασικά
Να έχουμε υπόψη μας ότι τις πιο πολλές φορές που για τον ΧΨΖ λόγο φτάνουμε σε ένα πλατό στην προπόνηση μας ή και την διατροφή μας αυτό έχει να κάνει με κάποιους πολύ απλούς βασικούς παράγοντες. Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο, τίποτα εξεζητημένο τίποτα μυστήριο.
Πρώτος νούμερο 2: πρέπει να ήμαστε συγκεκριμένοι !
Το πιο σύνηθες πράγμα που ακούω στην δουλειά μου και κάτι που οι πιο πολλοί δεν θα πίστευαν ότι θα είναι το γεγονός ότι ο στόχος του είναι πολύ γενικός, όπως για παράδειγμα να είμαι σε φόρμα, να χάσω κιλά κτλ. Αυτοί οι στόχοι είναι ΠΟΛΥ γενικοί,δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως.
Για να μπορέσεις να θέσεις έναν σωστό στόχο θα πρέπει πρώτα να έχεις αποφασίσει ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα που θα ήθελες να δεις και να ζήσεις.
Στο χώρο του bodybuilding του Fitness, του Power Building κτλ οι άνθρωποι συνήθως προπονούνται είτε για να χτίσουν μυική μάζα είτε για να χάσουν λίπος
Αλήθεια: είναι πάντα προτιμότερο να ασχολούμαστε με ένα μόνο ζήτημα την εκάστοτε χρονική περίοδο
Παράγοντας νούμερο 2: ότι κάνουμε πρέπει να μπορεί να μετρηθεί!
Ας θεωρήσουμε ότι όντως έχουμε πάρει μία απόφαση ως προς το στόχο μας και στην προκειμένη περίπτωση είναι το να χτίσουμε μικρή μάζα. το επόμενο λογικό ερώτημα είναι: πόσο μυϊκή μάζα? Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε πάντα μία συγκεκριμένη εικόνα καθώς και να μπορούμε να την εκφράσουμε κατά δύναμη και με νούμερο ή αριθμό σαν στοιχείο. Αυτό θα μας βοηθήσει αργότερα στο να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα πάνω στην πρόοδο μας αλλά και να έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας ως προς την επιτυχία ή την αποτυχία του στόχου.
Παραδείγματος χάριν αν πούμε ότι θέλουμε να βάλουμε 5 μυϊκά κιλά σε ένα χρόνο αντί απλά να πούμε ότι θέλουμε να βάλουμε μερικά κιλά αυτό επιτόπου μεταφράζεται σε περίπου 400 γραμμάρια μυϊκής μάζας κάθε μήνα. Ο στόχος μας είναι πολύ πιο συγκεκριμένος και με βάση την διατροφή μας και την προπόνησή μας θα μπορούμε πολύ εύκολα να αλλάξουμε ή να παραμετροποιήσουμε στοιχεία ώστε να πετύχουμε.
Παράγοντας νούμερο 3: η επίτευξη του στόχου & ρεαλιστικές προσδοκίες.
Από τότε που είχα ξεκινήσει την προπονητική μου σταδιοδρομία, θέλοντας ο ίδιος πρώτα από όλα να χτίσω μυς/ να γίνω πιο δυνατός και εγώ και οι φίλοι μου πιστεύαμε ότι αν θα παίρναμε κρεατίνη επιτόπου θα βάζαμε 50 kg μέσα σε 6 εβδομάδες! Ένα δεύτερο λάθος που έκανα τότε και που αποδείχτηκε αντιπαραγωγικό τελείως ήταν ότι πίστεψα εάν γυμνάζομαι πολλές ώρες έντονα με πολύ κόπωση- τόσο του σωματικού στοιχείου όσο και του νευρικού – αυτό θα μεταφραζόταν ( σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα) σε άλλα δέκα μικρά κιλά! Με λίγα λόγια μέσα σε ένα διάστημα 9 μηνών θα ήμασταν όλοι έτοιμοι (αν αυτό ίσχυε) το καλοκαίρι με περίπου 10 κιλά επιπλέον συν φλέβες και την εμφάνιση ενός μοντέλου…
Όπως όλοι οι αρχάριοι ετσι και εγώ δεν είχα τη σωστή πληροφόρηση κάνοντας κύκλους γύρω από στόχους που δεν μπορούσαν να επιτευχθούν σε καμία περίπτωση (άσχετα με το αν τα περιοδικά του χώρου & οι επαγγελματίες έλεγαν άλλα).
Αλήθεια: ο κάθε στόχος που βάζουμε πρέπει να είναι ρεαλιστικός με βάση το σωματότυπό μας ,τις προηγούμενες εμπειρίες μας αλλά και το τελικό αποτέλεσμα που θα θέλαμε να πετύχουμε!
Οποιοδήποτε πρόγραμμα ή οποιοσδήποτε διατροφολόγος προτείνει και υπόσχεται πάρα πολύ μεγάλες αυξήσεις σε ανάπτυξη μυϊκής μάζας ή απώλεια λίπους σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα είναι ξεκάθαρο ότι λέει ψέματα – αυτό είναι η ωμή αλήθεια.
Δεν υπάρχουν ούτε μαγικά προγράμματα ούτε μαγικά διατροφολογία τα οποία μεταμορφώνει τους ανθρώπους και τους κάνουν να ξεπεράσουν τον γενετικό τους όριο
Αν θεωρήσουμε ότι κάποιος τα κάνει όλα σωστά, η πραγματική άπαχη μυϊκή μάζα (δηλαδή όχι το λίπος και όχι κατακράτηση υγρών, ούτε τίποτα άλλο) θα είναι κάπου μεταξύ 400 500 γραμμαρίων κέρδος κάθε μήνα. Θα ήταν κυριολεκτικά λαχείο το να φτάσεις να βάλεις 7 με 8 kg μέσα σε ένα χρόνο καθώς αυτό μπορούν να το κάνουν πολύ λίγοι και συνήθως στα πρώτα χρόνια της προπόνησης αφού μόνο τότε έχουν πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.
Παράγοντας νούμερο 4: ρεαλισμός!
Σε μία παρόμοια προσέγγιση , όλοι σας οι στόχοι θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοι ως προς τον σωματότυπό σας, ως προς την φυσιολογία σας , ως προς τον τρόπο ζωής σας αυτό που λέμε lifestyle .
Όταν ξεκινάω να φτιάχνω διατροφολόγία για πελάτες μου υπολογίζω πάντα τις ώρες που δουλεύουν, τι δουλειά είναι αυτή που κάνουν, αν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν τα γεύματά τους κτλ. Αυτό δεν το κάνω επειδή μου αρέσει αυτό να μαζεύω πληροφορίες αλλά δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος που δουλεύει 12 ώρες την ημέρα να κάτσει να ετοιμάσει ταπεράκι από την προηγούμενη μέρα , να κάνει έξι γεύματα ανά δύο ώρες και στο τέλος της ημέρας να φύγει ξεκούραστος από τη δουλειά του! Οι πιο πολλοί από μας δουλεύουμε στον ιδιωτικό τομέα όπου τέτοια πράγματα είναι ανεπίτρεπτα. Πρέπει πάντα ο προπονητής μας καθώς και ο διατροφολόγος μας να τα λαμβάνει όλα υπόψιν. Όποιος δεν το κάνει και λέει ότι η γυμναστική ειναι μια σειρά από θυσίες, δεν ξέρει τι του γινεται. Αν ειναι απλα να υποφέρετε χωρίς αντάλλαγμα, τότε δεν αξίζει ότι και να είναι αυτό.
Τα αποτελέσματα που βλέπετε έχουν πάντα να κάνουν με το πόσο αφοσιωμένοι, πόσο συγκεντρωμένο,ι και πόσο σταθεροί είστε ως προς το στόχο σας σε συνάρτηση με την μεθοδολογία που θα ακολουθήσετε.
Και έτσι λοιπόν λίγο πολύ τα έχουμε καλύψει όλα με εξαίρεση ένα πράγμα , το τελευταίο αλλά ίσως και το πιο σημαντικό:
Είναι απίστευτη η σημασίας του να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι ο κάθε στόχος πρέπει να έχει ένα deadline ή αλλιώς στα ελληνικά ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να πετύχει (με βάση όσα αναφέραμε προηγουμένως). Θα πρέπει αυτό το χρονικό περιθώριο να είναι αρκετό ώστε να πετύχουμε το στόχο αλλά όχι πολύ χαλαρό ώστε να μην ασχοληθούμε καθόλου σοβαρά με το ζήτημα το οποίο μας απασχολεί.
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το καθένα από αυτά σαν επιμέρους κομμάτι είναι ένα εργαλείο. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να τα εφαρμόσουν όλα ταυτόχρονα αλλά είναι φρόνιμο κάποιος σιγά σιγά να τοποθετεί αυτές τις ιδέες, τις απλές προσεγγίσεις στην καθημερινότητά και την προπονητική του έτσι ώστε διαρκώς να έχει ένα αποτέλεσμα θετικό ως προς την εικόνα που έχει στο μυαλό του.