Η υπερπροπόνηση είναι ένα πολύ συχνότερο φαινόμενο από ότι αρκετοί πιστεύουν και θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας.
Όταν συμβαίνει επηρεάζει αρνητικά τις τιμές της τεστοστερόνης μας κάτι που μπορεί κατά συνέπεια να μειώσει τα μυικά οφέλη αλλά και το σύνολο της απόδοσής μας στο γυμναστήριο.
Εχουμε βέβαια την λογική “no pain – no gain” ,τη λογική αυτή που σε αρκετές περιπτώσεις ίσως λόγω εγωισμού να κάνουμε περισσότερα από ότι πρακτικά θα μπορούσε να αντέξει το σώμα μας.
Απόκτησε το νέο ebook του RawMadStrength!
Άλλαξε την ζωή σου, κάνοντας λιγότερα,πετυχαίνοντας περισσότερα!
Η γυμναστική είναι ένας από τους απαραίτητους παράγοντες για μία υγιείς ζωή ,για μία ζωή χωρίς προβλήματα και σε αρκετές περιπτώσεις μία ζωή χωρίς πόνους καθώς μεγαλώνουμε.
Όμως η γυμναστική οδηγεί για ένα διάστημα μετά το τέλος της σε κόπωση αλλά και σε stress του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορεί πολύ εύκολα, εάν δεν προσέξουμε, να επηρεάσει αρνητικά τους βιολογικούς μηχανισμούς και παράγοντες που έχουμε μέσα στο σώμα μας.
Δεν πρέπει να θεωρούμε ένα σύμπτωμα της υπερπροπόνησης σαν κάτι παροδικό ή ένα μικρό επεισόδιο το οποίο θα περάσει με τον καιρό , απεναντίας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τα συμπτώματα που έχουμε ώστε να ξέρουμε τα ακριβή αίτια που τα προκάλεσαν.
Ααν και κατά βάση ένα μόνο σύμπτωμα ή μία μεμονωμένη κατάσταση σε μία τυχαία χρονική στιγμή δύσκολα θα υποδείξει κάτι συγκεκριμένο, εν τούτοις εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε από τα ακόλουθα σε συνδυασμό ή κατά εξακολούθηση μάλλον βρίσκεστε ήδη σε μία κατάσταση υπερπροπόνησης και το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε (ιδίως εάν τα συμπτώματα εκφράζονται με ακραίο τρόπο) είναι να μιλήσετε με κάποιον γιατρό ή απλά να ξεκουραστείτε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
- αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
- αρρωσταίνετε πολύ εύκολα
- αλλαγές στη διάθεση σας και συχνός εκνευρισμός
- μείωση της σεξουαλικής όρεξης
- συνεχής αίσθηση κόπωσης η συνεχής αίσθηση στρες
- μείωση όρεξης και απώλεια βάρους Κατά συνέπεια
- μείωση της απόδοσης σας στο γυμναστήριο παρά την συχνή προπόνηση
- διάσημο για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μικρή ικανότητα ανάρρωσης
- δυσκολία στον ύπνο με κάθε μορφή
Κίνδυνος για την τεστοστερόνη
Σε περίπτωση που οτιδήποτε από όλα τα παραπάνω δεν σας ανησύχησε αυτό ίσως σας ταρακουνήσει λίγο.
Σσίγουρα έχετε ακούσει αρκετές φορές άτομα στο γυμναστήριο να αναφέρουν ότι η τεστοστερόνη τους δεν είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε να ήταν κι όμως η τεστοστερόνη έχει αποδεδειγμένα άμεση συσχέτιση με το αν κάποιος γυμνάζεται.
Η τεστοστερόνη είναι εκείνη η ορμόνη που συχνά σχετίζεται με την σεξουαλική όρεξη αλλά και την παραγωγή του σπέρματος στον άντρα. Δεν είναι όμως απαραίτητη μόνο για την παραγωγή σπέρματος αλλά βοηθάει να είναι σταθερός ο αριθμός των αιμοπεταλίων στο αίμα καθώς και στην παραγωγή τους, βοηθάει στην οστική πυκνότητα αλλά και την η διατήρηση του συνόλου της μυϊκής μάζας στον άντρα και όχι μόνο.
Στους άντρες η παραγωγή τεστοστερόνης κορυφώνεται κατά την εφηβεία και από κει και έπειτα μειώνεται 1% με 2% ετησίως μετά την ηλικία των 30. Κατά μέσο όρο ένας ενήλικας κοντά στην ηλικία των 30 έχει 270-1070 ng/dL τεστοστερόνης. Να έχουμε υπόψιν ότι ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας που μειώνει την τεστοστερόνη είναι το στρες ,ακόμη και το στρες το σωματικό και όχι μόνο το ψυχολογικό το στρες, εκείνο δηλαδή που παίρνουμε μετά την διαδικασία της εκγύμνασης.
Σσύμφωνα με μία έρευνα που έχει γίνει είχε παρατηρηθεί ότι οι υψηλού επιπέδου αθλητές οι οποίοι περνάνε διαδικασίες έντονης εκγύμνασης για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο σύνολο του σπέρματος τους είναι μισό από το κανονικό! Άρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η έντονη άσκηση κατά εξακολούθηση προκαλεί ορμονικές διαταραχές οι οποίες σαν συνέπεια οδηγούν σε μικρότερη αναπαραγωγική ικανότητα και σε αρκετές περιπτώσεις στειρότητα.
Σε αυτό το σημείο ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Πρέπει πάντα να υπολογίζετε το σύνολο της τεστοστερόνης σας – τα επίπεδα της στο πλάνο εκγύμνασης σας εάν όντως θέλετε να κάνετε κάτι σοβαρά και μακροπρόθεσμα. Αυτό μεταφράζεται ότι κάποιος που έχει αυξημένα επίπεδα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί πολύ απλά να ανταπεξέλθει σε μεγαλύτερο προπονητικό όγκο σε σχέση με κάποιον που έχει χαμηλά επίπεδα.
Το κυριότερο όμως είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ανάρρωσης και ξεκούρασης αλλά και της η ένταση με την οποία γυμνάζεται κάποιος η σχέση με το χρόνο που αφιερώνει για την εκγύμναση. Το να δείτε τον εαυτό σας πέρα από τα όρια είναι κάτι το οποίο ναι μεν μπορεί να φαντάζει επιθυμητό σε αρκετές περιπτώσεις αλλά δεν σημαίνει ότι θα σας δώσει και τα αποτελέσματα που εσείς περιμένετε.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δώσετε χρόνο τόσο στο σώμα σας όσο και στο μυαλό σας για να αναρρώσει πλήρως πριν την επόμενη προπόνηση. Το να γυμναστείτε είναι πολύ πιο απλό από ότι φαντάζεστε ή από ότι το κάνει να φαίνεται ο περίπλοκος εγκέφαλός μας .
Μην προσθέσετε άλλα σετ στις ασκήσεις σας, ούτε περισσότερο χρόνο στην αερόβια σας ελπίζοντας ότι θα έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα! Το να φεύγεις από το γυμναστήριο με ένα σώμα σχεδόν κατεστραμμένο σε σημείο να μην μπορείς να περπατήσεις σε ευθεία δεν είναι σίγουρα ο τρόπος για να έχεις ένα καλύτερο επίπεδο ζωής αλλά ούτε και εμφάνισης.
Μερικές απλές οδηγίες ώστε να αποφύγετε την υπερπροπόνηση
- να ξεκουράζεστε αρκετά να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα
- να ξεκουράζεται μία με δύο μέρες μεταξύ των προπονήσεων σας αν αυτό είναι δυνατόν
- να προσαρμόσετε τη συχνότητα της προπόνησης σας ,την διάρκειά της αλλά και την ένταση ώστε να ταιριάζει καλύτερα όχι μόνο αυτό το σωματότυπό σας αλλά και τον τρόπο ζωής σας εκείνη την περίοδο
- επίσης να έχετε σωστά κατανεμημένα τα γεύματα πριν και μετά την προπόνησή σας καθώς είναι τα δύο πιο σημαντικά για τα αποτελέσματα που θέλετε
- πάντα να καταγράφετε την πρόοδό σας ώστε να γνωρίζετε αν η απόδοσή σας είναι αυτή που θα έπρεπε . Σε αρκετές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να μειώσετε την ένταση ή τον όγκο της προπόνησης σας
- Μην αγνοείτε συμπτώματα της υπερπροπόνησης αλλά ούτε και οτιδήποτε αρνητικό Σημασία έχει Προπάντων να είστε υγιείς και όχι να πιστεύετε ότι όταν κάνετε κάτι πολύ και κατά εξακολούθηση θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα.
Πηγές
- Overtraining Syndrome
- Endurance Exercise Training and Male Sexual Libido.
- Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: joint consensus statement of the European College of Sport Science and the American College of Sports Medicine.
- Hormonal aspects of overtraining syndrome: a systematic review
- Diagnosis of overtraining: what tools do we have?
- Overtraining affects male reproductive status.
- Physical activity and its effects on reproduction
- Exercise and male factor infertility.
- Overtraining Syndrome
- Periodisation and the prevention of overtraining.