Όπως γνωρίζουμε τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παραδείγματος, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς ή οι φροντιστές πρέπει να θέτουν τα πρότυπα για τις υγιεινές συνήθειες. Ενσταλάζοντας υγιεινές συνήθειες στα παιδιά σας, βοηθάτε την ανάπτυξή τους στην παιδική ηλικία, ενώ παράλληλα τα προετοιμάζετε για μια πιο υγιή ενήλικη ζωή.
Απόκτησε το νέο ebook του RawMadStrength!
Άλλαξε την ζωή σου, κάνοντας λιγότερα,πετυχαίνοντας περισσότερα!
Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να καλλιεργήσετε συνήθειες που ενισχύουν τη σωματική και ψυχολογική ευεξία των παιδιών σας:
- Τρώτε υγιεινά οικογενειακά γεύματα
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε περισσότερα οικογενειακά γεύματα συσχετίζεται με καλύτερη διατροφική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά και οι έφηβοι της μελέτης που συμμετείχαν σε λιγότερα οικογενειακά γεύματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς και διατροφικές διαταραχές. Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και τα βρέφη και τα νήπια βρέθηκαν να έχουν καλύτερη διατροφική πρόσληψη όταν τρώνε συνήθως με την οικογένειά τους.
Ορίστε ένα τακτικό πρόγραμμα δείπνου που να λειτουργεί για όλους. Φροντίστε να εξαλείψετε τους περισπασμούς όπως η τηλεόραση και τα τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του δείπνου. Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό με τα παιδιά σας πριν πάνε στο σχολείο, και αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, μπορείτε να καθίσετε στο τραπέζι μαζί τους για το μεσημεριανό γεύμα.
- Μην κάνετε το φαγητό ανταμοιβή
Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η άσκηση συμβάλλουν σημαντικά στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως σύστημα επιβράβευσης για τα παιδιά σας, καθώς μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Public Health διαπίστωσε ότι η χρήση γλυκών ή επιδόρπιων ως “δωροδοκίες” ή ανταμοιβές για την επιθυμητή συμπεριφορά μπορεί να είναι επιζήμια για την ικανότητα των παιδιών να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές.
- Μιλήστε για τη διατροφή με τα παιδιά
Αντικαταστήστε τις επεξεργασμένες τροφές και τα σνακ στο ντουλάπι και το ψυγείο σας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και άλλα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Αν παραγγέλνετε συχνά φαγητό από έξω, βρείτε μερικές συνταγές και βάλτε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην προετοιμασία και το μαγείρεμα των γευμάτων. Μιλήστε για το τι είναι υγιεινό στις διάφορες τροφές που τρώτε και τα συστατικά που τις καθιστούν υγιεινές – συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των βιταμινών, των μετάλλων, των πρωτεϊνών κ.λπ.
- Ορίστε έναν ημερήσιο στόχο για την πρόσληψη νερού
Διαδραματίστε το παιχνίδι της κατανάλωσης νερού για να εμπεδώσετε καλές συνήθειες ενυδάτωσης και να δώσετε στα παιδιά την εμπειρία του καθορισμού στόχων και της παρακολούθησης. Τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως οκτώ ετών χρειάζονται περίπου πέντε φλιτζάνια νερό την ημέρα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται επτά έως οκτώ για να παραμείνουν ενυδατωμένα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει αυτές τις ποσότητες στο ελάχιστο, βάζοντάς το να κρατάει λογαριασμό σε έναν πίνακα. Εφαρμογές όπως το Plant Nanny μπορούν εύκολα να μετατρέψουν την κατανάλωση νερού για τα παιδιά σας σε παιχνίδι και να παρακολουθούν την πορεία του.
- Βγείτε έξω
Η λήψη βιταμίνης D, ο καθαρός αέρας και η έκθεση στη φύση είναι σημαντικά. Σύμφωνα με έρευνες, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους με πράσινο περιβάλλον μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και να βελτιώσει τη συναισθηματική ρύθμιση των παιδιών.
Όλη η οικογένεια θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια περιπέτεια στην ύπαιθρο ή στην εκμάθηση ενός νέου αθλήματος. Σας δίνει την ευκαιρία να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση, δραστηριοποιούμενοι εσείς οι ίδιοι. Βγείτε έξω για μια βόλτα ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Ή πηγαίνετε σε ένα πάρκο και καλέστε τους φίλους των παιδιών σας. Δημιουργήστε έναν διαγωνισμό, όπως ένας αγώνας δρόμου ή μια διαδρομή με εμπόδια.
- Κάντε την άσκηση ρουτίνα
Η άσκηση δεν είναι κρίσιμη μόνο για τη διαχείριση του βάρους των παιδιών, αλλά και για την ενίσχυση των οστών καθώς μεγαλώνουν. Σε ιατρικές μελέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960, έχει διαπιστωθεί ότι η άσκηση βελτιώνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών. Πιο πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει την τακτική άσκηση στα παιδιά με χαμηλότερα ποσοστά ψυχικών παθήσεων όπως η ΔΕΠΥ και το άγχος.
- Περιορίστε το χρόνο οθόνης
Ορίστε ένα όριο στο χρόνο χρήσης οθονών, είτε πρόκειται για βιντεοπαιχνίδια είτε για τηλεόραση. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει τον περιορισμό του χρόνου παραμονής στην οθόνη εκτός σχολικής εργασίας σε μία έως δύο ώρες την ημέρα. Η χρήση μιας εφαρμογής γονικού ελέγχου είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείτε και να διαχειρίζεστε τον ελεύθερο χρόνο που περνάνε σε ένα tablet. Αποφύγετε τη χρήση οθόνης 30 λεπτά πριν από τον ύπνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, τα φώτα LED πριν από τον ύπνο είναι γνωστό ότι διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό και επηρεάζουν την ώρα του ύπνου.
- Ενθαρρύνετε δημιουργικές δραστηριότητες
Οι δημιουργικές διέξοδοι , όπως η ζωγραφική και η μουσική, μπορεί να είναι θεραπευτικές για τα παιδιά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τέχνη αντιστρέφει τις ψυχολογικές καταστάσεις και βελτιώνει ακόμη και τα αποτελέσματα της υγείας. Η δημιουργική έκφραση υποστηρίζει επίσης τη γνωστική ανάπτυξη και μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για την εσωτερικό κόσμο του παιδιού σας.
- Μιλήστε για συναισθήματα
Μιλώντας με το παιδί σας και ακούγοντάς το κάθε μέρα, μπορείτε να συνεχίσετε μια συνεχή συζήτηση σχετικά με τα συναισθήματα και τον τρόπο διαχείρισής τους. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας όταν τα εκφράζει- η κατονομασία των συναισθημάτων βοηθά τα παιδιά να μάθουν για τα συναισθήματα. Προσφέρετε προτάσεις για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων, όπως η επίλυση μιας σύγκρουσης ή η λήψη ενός διαλείμματος για να χρωματίσετε ή να διαβάσετε.
- Διδάξτε βαθιά αναπνοή
Η βαθιά αναπνοή βοηθάει τα παιδιά να ηρεμήσουν, επιβραδύνοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα. Από νωρίς, η εκμάθηση βαθιάς αναπνοής μπορεί να βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να καλέσετε τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να “μυρίσουν” μια πίτσα με μια βαθιά ανάσα. Μόλις το συνηθίσουν, ενθαρρύνετε τη συνήθεια να μετράνε τρεις βαθιές αναπνοές για να αντιμετωπίσουν το συναίσθημα του θυμού ή της νευρικότητας.
Οι υγιεινές συνήθειες ξεκινούν από μικρά παιδιά
Να είστε υπομονετικοί με τα παιδιά σας, καθώς δουλεύετε μαζί τους πάνω σε υγιεινές συνήθειες, και να θυμάστε ότι δεν απαιτείται η τελειότητα για την πρόοδο. Τα παιδιά παρακολουθούν πάντα τις συνήθειες μας, οπότε το να δίνουμε το παράδειγμα είναι εξίσου σημαντικό με την επιβολή υγιεινών συνηθειών. Η άσκηση μαζί με τα παιδιά σας, το να τρώτε μαζί τους υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα και η συμμετοχή τους στο μαγείρεμα και η συζήτηση για τη διατροφή είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προετοιμάσετε τα παιδιά για ένα πιο υγιές μέλλον.