RawMadStrength,ένα μέρος όπου σας έχουμε συνηθίσει σε αλήθειες και μέσω των συνεντεύξεων που θα πάρουμε στο επόμενο διάστημα θα ξεδιαλύνουμε πολλά πράγματα αλλά και θα βοηθήσουμε πολύ κόσμο με τις συμβουλές από όσους κατέχουν το άθλημα σε πραγματικό επίπεδο και δεν είναι απλές μαριονέτες σε ένα στημένο παιχνίδι εταιριών συμπληρωμάτων.
Απόκτησε το νέο ebook του RawMadStrength!
Άλλαξε την ζωή σου, κάνοντας λιγότερα,πετυχαίνοντας περισσότερα!
Με τον Νίκο είχα μιλήσει στο παρελθόν και πιστεύω όπως είπα,ότι είναι από ους λίγους πραγματικά φυσικούς αθλητές στον χώρο μας και για αυτό και μόνο άξιος σεβασμού δια της προσπάθειας του. Μας δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία πρόσφατα να μιλήσουμε και να θέσουμε κάποια θέματα στο τραπέζι για να βοηθηθεί όσο το δυνατόν κόσμος που ασχολείτο με το σιδερένιο άθλημα. Οπότε και σας παρουσιάζω τι ειπώθηκε..
-Για πες μας Νίκο ,πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον “άθλημα” αυτό? Θυμάμαι είχες αναφέρει ότι ξεκίνησες λίγο πειραματικά στην αρχή,οπότε δώσε μας λίγες λεπτομέρειες.
-Κοίτα,πρακτικά α πράγματα είχαν ως εξής: Ήμουν πάντα από μικρός όχι μόνο φίλαθλος στο μπάσκετ αλλά έπαιζα και σε ποίκιλες ομάδες την εποχή εκείνη,μικρός βέβαια,μιλάμε για την ηλικία πριν τα 19 μου.
Σε αυτήν την ηλικία για προσωπικούς λογούς μετακόμισα στην Αμερική όπου πλέον συνέχισα να ασχολούμαι με ο μπάσκετ για τα επόμενα χρόνια και πειραματικά,ίσως εν μέρη και υπό την μορφή..διασκέδασης μετά τις προπονήσεις του μπάσκετ πήγαινα εξουθενωμένος και έκανα και λίγο βάρη,περίπου 20-30 λεπτά. Προφανώς και διαφορές είδα πολύ λίγες αφού ούτε γνώριζα για το πως να κάνω τι,ούτε σωστή διατροφή είχα σε εκείνο το σημείο,κάτι που όμως δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα αφού η κύρια ασχολία μου και πάθος συνέχιζε να είναι το μπάσκετ.
Κάποια στιγμή έπειτα από καιρό,αποφάσισα να φτιάξω ένα πιο ουσιαστικό πρόγραμμα όμως ο κυρίως λόγος ήταν κάποιοι τραυματισμοί που έγιναν εξαιτίας των ενασχολήσεων μου με το μπάσκετ και με την πάροδο ου χρόνου επιδεινώθηκαν. Πρακτικά όμως, αποδείχθηκε η ευκαιρία εκείνη,η κατάσταση μάλλον που θα άλλαζε την ζωή μου και θα με πήγαινε σε άλλη κατεύθυνση τελείως από εκεί που ξεκίνησα ή ήθελα να πάω.
Προσπαθώντας να “ρουφήξω” όσα μπορούσα από το περιβάλλον γύρω μου,χωρίς βέβαια κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις,δόμησα ένα πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο ακολούθησα για καιρό και η πρόοδος μου πλέον,με βάση ότι ήξερα κάποια βασικά περί γυμναστικής και διατροφής,ήταν ραγδαία. Οι γνώσεις μου με τον καιρό εξελίχθηκαν όπως και το σώμα μου και ήρθε η ώρα να επιστρέψω στην Ελλάδα..όχι και τόσο νέος πλέον.
-Επέστρεψες Ελλάδα και άρχισες άμεσα την διαδικασία της αγωνιστικής προετοιμασίας? Υπήρξαν αλλά στάδια πριν από αυτό?
-Όχι,σε εκείνη την φάση είχα άλλες σκέψεις. Είδα σαν επαγγελματική ευκαιρία το να φτιάξω ένα γυμναστήριο στην Πάτρα,έναν ίσως πιο αξιόλογο χώρο αφού κατά την άποψη μου υπήρχε έλλειψη σε κάτι ποιοτικότερο στην ευρύτερη περιοχή. Είχα λοιπόν έναν οργανωμένο χώρο,είχα την ασχολία μου και ήμουν αρκετά έμπειρος στο να καθοδηγώ κόσμο και όχι μόνο τον εαυτό μου σε θέματα διατροφής ,γυμναστικής και άλλων. Στο μέσο διάστημα η πρόοδος μου συνέχισε να είναι σταδιακή αλλά δεν είχα καμία αγωνιστική βλέψη.
Κάποια στιγμή πούλησα το γυμναστήριο ,ασχολία που ήταν πολύ χρονοβόρα και κράτησα μόνο το κομμάτι της προσωπικής εκγύμνασης σε γυμναστήρια της περιοχής,κάτι που εν μέρει με βόλεψε αλλά δεν μπορούσα να κάνω όλα όσα θα ήθελα και έτσι εν τέλι αποφάσισα να στήσω έναν δικό μου χώρο. Φτάσαμε κοντά στο 2013 και δεν είχα καμία αγωνιστική βλέψη,ούτε είχε περάσει από το μυαλό μου για να είμαι πιο ακριβείς μέχρι που μιλώντας με κάποια άτομα η ιδέα έπεσε στο τραπέζι και ρίχνοντας μία ματιά σε όσους είχε ειπωθεί ότι θα συμμετείχαν ,καθώς και όσους είχαν αγωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια πίστεψα ότι μπορώ να κατέβω τουλάχιστον αξιοπρεπώς και να σταθώ δίπλα τους χωρίς να νιώσω μειονεκτικά.Πίστευα ότι έχω αρκετές ελπίδες και έτσι πήρα την απόφαση,κατέβηκα,νίκησα τους πάντες στην κατηγορία μου Physique αλλά στον γενικό δεν μπήκα στην τριάδα. Δεν πτοήθηκα όμως,αφού ήμουν και είμαι ρεαλιστής,δεν κατέβηκα παιδί αλλά πλέον είχα πατήσει τα 50!
-Σε ρυθμό πολυβόλου:Πως ετοιμάστηκες για τους αγώνες,τι χρησιμοποίησες (βοηθήματα,συμπληρώματα,αναβολικά και άλλα) και τα θέλουμε ΟΛΑ με λεπτομέρειες!
Πήρα όλα τα γνωστά αναβολικά και νίκησα.Εύκολο.
-Σοβαρά???
Χαχα,σαφώς και όχι! Πιστεύω πολύ στο φυσικό bodybuilding και έχω αποδείξει ότι μπορείς να έχεις καλό σώμα και χωρίς κάποια…”βοηθήματα“. Σε κάθε περίπτωση ας περάσουμε στο ζητούμενο:Η αγωνιστική μου προετοιμασία ήταν καθαρά..δική μου υπόθεση. Ψάχνοντας λίγο μέσω ίντερνετ,λίγο από άτομα του χώρους,ακούγοντας και μαθαίνοντας προσπάθησα να φιλτράρω τις όποιες μεθόδους μου ακουγόντουσαν σαν καλύτερες και να τις εφαρμόσω. Το πλάνο μου ήταν βασικό και απλό:έκανα διατροφή σταδιακά ώστε να μην χάνω πάνω από 2 κιλά τον μήνα (κάτι που ακόμη εφαρμόζω σαν μεθοδολογία),πριν τον αγώνα εφάρμοσα την διαδικασία της απογλυκογόνωσης και έπειτα του “φορτώματος” υδατάνθρακα,και σε κάποιες στιγμές χρησιμοποίησα και λουίζα σαν ρόφημα. Αυτό ήταν όλο,τίποτα άλλο και κανέναν τρομερό μυστικό αφού εκείνη την περίοδο δεν ήξερα και πολλά πράγματα περί ετοιμασίας να πω την αλήθειας και ούτε είχα και τον απαραίτητο χρόνο να πειραματιστώ με άλλους τρόπους.
Από συμπληρώματα σε κάποια στιγμή μπήκα και εγώ στο τρυπάκι και είχα δοκιμάσει τα πάντα ,έπαιρνα ότι μπορούσα. Όμως από ένα σημείο και μετά διαπίστωσα αυτά που έχεις αναφέρει και εσύ,ότι λίγα συμπληρώματα έχουν πραγματική αξία και θέση δίνοντας αποτέλεσμα. Οπότε κράτησα και χρησιμοποιώ τα τελείως απαραίτητα πλέον,τα οποία είναι μια πρωτεΐνη που χρησιμοποιώ για να κόψω λίγο την πείνα και να κρατήσω όσο το δυνατόν περισσότερο όγκο σε περιόδους γράμμωσης,κάποιες φορές αμινοξέα ,ένα ρόφημα πριν την προπόνηση,ωμέγα λιπαρά και μερικές φορές και κρεατίνη. Το κύριο συμπλήρωμά μου είναι το φαγητό!
-Πες μας τώρα θέματα προπονητικά,τι πιστεύεις ότι είναι αποτελεσματικό ,τι έχεις δουλέψει και δοκιμάσει?
-Νεότερος έκανα τα τυπικά προγράμματα διαχωρισμού που μπορούμε να βρούμε σε περιοδικά και λοιπά μέσα. Πλέον ακολουθώ ένα σύστημα δικό μου,όπου γυμνάζω κάθε μυική ομάδα μία φορά την εβδομάδα με εξαίρεση τα πόδια που τα διαχωρίζω σε προπόνηση τετρακέφαλων και μηριαίων δικέφαλων άρα δύο μέρες. Κάθε κύκλος μου διαρκεί 5 μέρες και δεν έχω μέρες που δεν κάνω προπόνηση,επομένως σε ένα διάστημα 1 μήνα η κάθε μυική ομάδα μου γυμνάζεται και λαμβάνει ερέθισμα 6 φορές.
Διαλείμματα δεν κάνω,είναι ουσιαστικά είναι η μετάβαση μου από τον ένα σταθμό-άσκηση στην επόμενη,ή αν κάνω κάνω πολύ μικρά,αρκετά λιγότερα από το συνηθισμένο των 45-60 δευτερολέπτων. Επίσης είμαι λάτρης της προπόνησης μεγάλου όγκου (volume training) ,ανά μέσο όρο κάνω 25-30 σετ κάθε φορά και ανά διαστήματα κάνω και μερικές προπονήσεις που έχουν στόχο την δύναμη.Ένα ακόμη όφελος της προπόνησης μου είναι ότι λόγο της έντασης με βοηθάει στο να μένω σε ποσοστό λίπους σχετικά χαμηλό καθ όλη την διάρκεια του έτους.
Αυτήν την περίοδο έχω στοχεύσει περισσότερο τα πόδια που είναι το αδύναμο μου σημείο,αλλά όπως ανέφερες και εσύ σε ένα σου βίντεο,ο φυσικός αθλητής πολύ δύσκολα θα έχει όλες τις ποιότητες μαζί καθώς το σύνολο των μυικών κιλών σε ένα σώμα είναι πάντα περιορισμένο.
-Τελευταία βασανιστική ερώτηση:Όγκος,γράμμωση ή τίποτα από τα δύο?
Μάλλον τίποτα από τα δύο,εφόσον ακολουθώ πιο πολύ το ένστικτο μου. Στους αγώνες κατεβαίνω στα 74 κιλά περίπου,οπότε μετά την λήξη τους απλά τρώω όταν πεινάω και σε ποσότητες που να με χορταίνουν χωρίς να κάθομαι να ζυγίζω το κάθε τι. Ξεκινάω την ημέρα μου με ένα πρωινό που περιλαμβάνει μία από τις μπάρες μου (ο Νίκος φτιάχνει δικές του μπάρες που χρησιμοποιεί σαν μέρος της διατροφής του και περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικό που έχει ανάγκη το σώμα) ,το συμπληρώνω με αυγά 6 στο σύνολο εκ των οποίων τα 4 ολόκληρα και ανάλογα το καθημερινό πρόγραμμα μου αλλάζω τα συνοδευτικά. Σε κάθε περίπτωση προσπαθώ να ακολουθώ μερικούς απλούς κανόνες όπως λόγου χάρη να έχω μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης στο φαγητό μου,να τρώω αρκετές σαλάτες και να περιορίζω τον υδατάνθρακα κοντά στο έλος της μέρας.
Μέσα σε διάρκεια 6 με 7 μηνών περίπου μέχρι να αρχίσω ξανά την προετοιμασία για αγώνες,παίρνω κατά μέσο όρο 1,5-2 κιλά ανά μήνα μέχρι περίπου τα 87 όπου και τότε είμαι αρκετά γραμμωμένος (προσπαθώ μην ξεπερνάω το ποσοστό λίπους πάνω από 10-12%) και μένω λίγο σε αυτά τα κιλά ώσπου ξεκινάω πάλι την αντίστοιχη προετοιμασία μου για αγώνες που θα γίνουν 4-6 μήνες μετά.
Τέλος ελεύθερη μέρα έχω μέσα στην εβδομάδα και τρώω χωρίς τύψεις,συνήθως μέσα στο Σάββατο η την Κυριακή. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι αναγκαίο για το σώμα που θέλει ένα διάλειμμα από την συνεχόμενη καταπόνηση της προπόνησης και ένα διάλειμμα πνευματικό από την συνεχόμενη και όλο και πιο αυστηρή διατροφή.
-Για πες μας και την αποψη συ πάνω στον χώρο του boodybuilding.Freak show ή υπάρχει ελπίδα?
Υπήρχε,υπάρχει και πάντα θα υπάρχει! Κάποια στιγμή τα πράγματα ξέφυγαν στο θέμα όγκου και ακόμη και ο απλός κόσμος πλέον κουράστηκε από το θέμα αυτό και θέλει κάτι πιο ρεαλιστικό,κάτι πιο ανθρωπινό και προσιτό στον μέσο άνθρωπο.Αν και είμαι φυσικός αθλητής,και πιστεύω ότι όλοι μπορούν να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές σώμα χωρίς αναβολικά,δεν μπαίνω στην διαδικασία της κρίσης όσων παίρνουν,αλλά η άποψη μου είναι ότι είτε παίρνει κάποιος είτε όχι δεν πρέπει να ξεπερνάει το μέτρο και να μπαίνει στην λογική με όγκου χωρίς ποιότητα με όλα όσα συνεπάγεται αυτό.
-Ρίξε στο τραπέζι 3 τιπς για όλους μας και σε αφήνω ελέυθερο!
Χαχα,λοιπόν!
- Συνέπεια στην προπόνηση.Το να χάσεις μία φορά κάποια προπόνηση δεν πειράζει,έτσι είναι η ζωή άλλα το να χάνεις συνέχεια και να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου πειράζει και πολύ μάλιστα! Από ένα σημείο και μετά απλά φτάνεις στο σημείο να αδιαφορείς.
- Πλούσια και σωστή διατροφή!(εκεί χρειάζεσαι εσύ διατροφολόγε, χαχα)πειραματιστείτε και θα βρείτε την πιο αποτελεσματική μέθοδο για εσάς!
- Και ίσως το πιο σημαντικό από όλα:Αγάπη για ότι κάνετε,αλλιώς τα πρώτα δύο θα φαίνονται αγγαρεία και όχι χαρά,απόλαυση και κομμάτι της ζωής σας!