Το Instagram, τα φίλτρα και η τέλεια σωματική διάπλαση είναι όλες οι τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονται πλήρως σε σχεδόν οποιοδήποτε δημοφιλές ή “influencer” social feed. Είναι μια κοινή αναζήτηση — βρείτε την πιο κολακευτική γωνία και φωτισμό και, στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα φίλτρο για να εμφανίσετε ένα τέλεια επιλεγμένο σύνολο εικόνων που αντιπροσωπεύουν μια αντιληπτή αφήγηση.
Απόκτησε το νέο ebook του RawMadStrength!
Άλλαξε την ζωή σου, κάνοντας λιγότερα,πετυχαίνοντας περισσότερα!
Δυστυχώς, αυτές οι μη ρεαλιστικές απεικονίσεις ανθρώπων και καταστάσεων της πραγματικής ζωής θέτουν ψεύτικες προσδοκίες που κυριαρχούν στην κοινωνική σφαίρα. Η κατανάλωση αυτών των ψευδών πραγματικοτήτων δημιουργεί μια στρεβλή άποψη για το τι είναι φυσιολογικό και αποδεκτό και δημιουργεί προβλήματα εικόνας σώματος που ξεπερνούν τις ηλικιακές ομάδες, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τα φύλα. Αυτό το φαινόμενο της “πραγματικότητας του Instagram” φαίνεται να έχει επηρεάσει έντονα την κοινωνία και δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.
Ποιες είναι λοιπόν οι ανησυχίες; Πώς επηρεάζουν τα social media την εικόνα του σώματος; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τον εαυτό μας και τους φίλους, την οικογένεια και τους αγαπημένους μας προσγειωμένους στην πραγματικότητα; Αρχικά, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο πώς φτάσαμε εδώ, τους κινδύνους που συνδέονται με αναληθή πραγματικότητα και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε.
Η πραγματικότητα των ανησυχιών για την εικόνα σώματος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Με περίπου 3,2 δισεκατομμύρια χρήστες (περίπου το 42 τοις εκατό του πληθυσμού) να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 90 λεπτά κάθε μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιεχόμενο που βλέπουν, διαβάζουν και καταναλώνουν οι χρήστες επηρεάζει απόλυτα αυτό που σκέφτονται, λένε και κάνουν ( Emarsys, 2019 ) .
Το 2020, όταν τόσες πολλές ζωές ανατράπηκαν και η τεχνολογία έγινε ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε επαφή με άλλους, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε. Και με αυτήν την αύξηση ήρθαν χιλιάδες νέες καμπάνιες επιρροής, η άνοδος των ψηφιακών “επαγγελματιών φυσικής κατάστασης” και η αυξανόμενη ανησυχία για την εικόνα του σώματος, καθώς οι χρήστες συνέκριναν τους κοιλιακούς, τους μηρούς και τα χέρια τους στην πραγματική ζωή με τις τέλειες γωνίες, φωτισμό και επεξεργασία τους λογαριασμούς που ακολουθούν.
Αυτό που φαίνεται να ξεχνούν οι χρήστες κατά τη διάρκεια της ανούσιας κύλισης είναι ότι αυτό που βλέπετε δεν είναι πάντα αυτό που παίρνετε. Ορισμένοι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Rini Frey, μια blogger που διαχειρίζεται τον λογαριασμό Own It Babe, αγωνίζονται ενάντια στην τάση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν μόνο τις καλύτερες γωνίες, τον καλύτερο φωτισμό και την πραγματικότητα με photoshop. Στο λογαριασμό της, δημοσιεύει εικόνες που ταιριάζουν στο καλούπι του Instagram (γωνίες που δείχνουν το σώμα της μόνο με τον πιο κολακευτικό τρόπο) και στη συνέχεια δείχνει το σώμα της σε μια πιο φυσική κατάσταση. Ο ρόλος της στο κίνημα της θετικότητας του σώματος είναι να προωθεί την αυτό-αγάπη και την αποδοχή, ενώ αποκαλύπτει τις συμβουλές και τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι influencers για να φαίνονται πιο “επιθυμητές” με βάση τα κοινωνικά πρότυπα για το τι συνιστά έναν όμορφο σωματότυπο.
Δυστυχώς, λογαριασμοί όπως αυτός που αναφέρθηκε παραπάνω είναι μειοψηφία και οι περισσότεροι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα αυτού που πουλάει, προσελκύει περισσότερα like και δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση του εαυτού.
Οι ψυχικές επιπτώσεις της πραγματικότητας του Instagram
Αν και υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι ενθαρρυντικές ιστορίες, το θετικό περιεχόμενο, οι εμπνευσμένες αναρτήσεις κ.α. – η συντριπτική πλειοψηφία του περιεχομένου παράγεται για να κάνει τα άτομα να αισθάνονται καλά, καθώς ξεκινούν μια σειρά αναρτήσεων για να κερδίσουν συμπάθειες, οπαδούς και να εμφανίσουν μια ζωή που είναι πιο αντιπροσωπευτική από αυτή που θέλουν να βλέπουν οι άλλοι και όχι από αυτή που πραγματικά έχουν.
Από αυτή τη σκοπιά, οι κίνδυνοι από την υπερβολική καταβύθιση στην πραγματικότητα του Instagram έχουν τις ρίζες τους στο ενδεχόμενο οι χρήστες να βιώσουν άγχος και κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα της σύγκρισης της δικής τους ζωής και εμφάνισης με άλλες. Μπορεί επίσης να προκύπτει από το αίσθημα απαξίωσης όταν μια ανάρτηση δεν παίρνει τόσα “likes” ή σχόλια όσο το περιεχόμενο κάποιου άλλου. Δυστυχώς, οι έφηβοι που ασχολούνται ενεργά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν αρνητικές επιπτώσεις από τις κοινωνικές τους ροές. Όμως οι ενήλικες δεν είναι καθόλου απρόσβλητοι από αυτές τις επιπτώσεις και πολλές φορές είναι δύσκολο για τους ενήλικες να παραδεχτούν αυτά τα συναισθήματα και να αναλάβουν δράση ώστε να κάνουν κάτι για να αλλάξουν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα.
Επίσης, τα αποτελέσματα είναι πιο ισχυρά όσο αυξάνεται η έκθεση. Ως εκ τούτου, όποιος υποφέρει από κάποιο άγχος και κατάθλιψη – ή άλλες περίπλοκες ψυχικές επιπτώσεις – ως άμεσο αποτέλεσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα θα συνεχίσει να υποφέρει ή θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο όσο περνάει ο καιρός και δεν γίνεται τίποτα για να περιοριστούν οι συμπεριφορές ή να αντιμετωπιστούν οι σκέψεις.
5 τρόποι για να ξεφύγετε από τον αρνητικό κύκλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
- Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας: Η εργασία για την αποδοχή του εαυτού ξεκινά από μέσα. Κοιτάζοντας προς τα μέσα και εστιάζοντας και όντας ευγνώμονες για τα θετικά σχετικά με το ποιος είσαι, τι κάνεις και πώς φαίνεσαι, θα είναι λιγότερο πιθανό να αφήσεις τους άλλους να επηρεάσουν το πώς νιώθεις για τον εαυτό σου.
- Περιορίστε την κατανάλωσή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Καθώς οι περισσότεροι ξοδεύουν 90 ή περισσότερα λεπτά την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πολλά από αυτά είναι άσκοπη περιήγηση), αλλάξτε τι βλέπετε και πόσα από αυτά καταναλώνετε. Θυμηθείτε, το μόνο πράγμα που μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε είναι οι πράξεις σας. Τα συναισθήματά σας δεν είναι ελεγχόμενα, αλλά αντιθέτως, διαχειρίσιμα. Κάντε λοιπόν ένα check-in με τον εαυτό σας. Τα social media σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο από το καλύτερο; Ορισμένοι λογαριασμοί σας κάνουν να αισθάνεστε ανεπαρκείς; Αν ναι, αναρωτηθείτε γιατί, ώστε να μπορέσετε να κάνετε τη δουλειά. Και αναλάβετε δράση για να περιορίσετε την έκθεσή σας στις εικόνες και τους λογαριασμούς που αισθάνεστε ότι σας εξαντλούν.
- Κρατήστε την πραγματικότητα στο οπτικό σας πεδίο: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας επανειλημμένα ότι αυτό που βλέπετε δεν είναι πάντα η πραγματικότητα. Η σαμπάνια σε αυτό το ποτήρι μπορεί να μην είναι σαμπάνια. Αντίθετα, μπορεί να είναι χυμός μήλου από το μανάβικο. Και η πισίνα στο φόντο μπορεί να είναι στιγμιότυπο από την πισίνα ενός γείτονα στα δυτικά και όχι σε ένα φανταχτερό θέρετρο στην Μύκονο, όπως μπορεί να φαίνεται. Να θυμάστε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και καμία από τις λέξεις στη λεζάντα δεν μπορεί να είναι αληθινή.
- Να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας: Να είστε σίγουροι για το ποιοι είστε και μην αφήνετε τους ξένους να διαμορφώσουν την εικόνα σας για τον εαυτό σας. Είστε μοναδικά εσείς και έχετε έναν ρόλο να εκπληρώσετε σε αυτόν τον κόσμο. Κανείς άλλος δεν είσαι εσύ, και κανείς άλλος δεν μπορεί να εκπληρώσει τη μοναδική σου θέση. Αποφύγετε να αφήσετε τους άλλους να σας κάνουν να αισθάνεστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για τον εαυτό σας. Η σύγκριση είναι ο αληθινός κλέφτης της χαράς.
- Ζήστε τη ζωή με ζωντανό χρώμα: Με άλλα λόγια, να ξέρετε ότι η ζωή συμβαίνει έξω από την κοινωνική σας ροή, οπότε επικεντρωθείτε περισσότερο σε αυτό που κάνετε εσείς παρά σε αυτό που κάνουν οι άλλοι. Το να κοιτάτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ζηλεύετε αυτό που έχουν οι άλλοι δεν θα σας οδηγήσει ποτέ σε ένα επίπεδο επιτυχίας που θα σας ικανοποιεί. Αντίθετα, πρέπει να αναλάβετε δράση και να κάνετε τα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους και συμβάλλουν θετικά στην ευημερία σας. Αποφύγετε λοιπόν να ζείτε τη ζωή σας μέσα στην τεχνολογία και βγείτε έξω και κάντε όλα τα πράγματα που σας δίνουν χαρά.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να ελέγχετε μόνο τις ενέργειές σας. Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι ορισμένες ενέργειες σας κάνουν να δυστυχείτε και να αισθάνεστε λιγότερο από τον καλύτερό σας εαυτό, αλλάξτε τις.
Θα χρειαστεί χρόνος για να καταπολεμηθούν οι ψυχικές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κοινωνική αλλαγή στην αντίληψη και να κάνουμε τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα πιο ευγενικό και ειλικρινές μέρος.